Dieta dr Ewy Dąbrowskiej to wyjątkowa kuracja, która niesie za sobą wiele dobroczynnych efektów, a bardzo często prowadzi do zmiany stylu życia. Dzięki niej można uzyskać długotrwałe korzyści w profilaktyce, jak również w leczeniu najczęściej występujących chorób cywilizacyjnych.
Oprócz turnusów realizowanych na miejscu przygotowaliśmy dla Państwa potrawy zamknięte w słoiku, które z łatwością można zabrać z sobą do domu. Nasze produkty nie zawierają sztucznych barwników ani ulepszaczy smaku. Polecamy potrawy autorskiej diety warzywno-owocowej dr Ewy Dąbrowskiej. Przejdź do sklepu: https://sklep.neptuno.pl
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej jest wskazaniem w profilaktyce chorób i schorzeń:
Głównym celem diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej jest uwolnienie organizmu z zalegających w nim toksyn oraz przywrócenie wewnętrznej równowagi. Taki styl żywienia zaopatruje organizm w niezbędne witaminy, enzymy oraz mikroelementy, co bezpośrednio przekłada się na polepszenie działania wewnętrznych mechanizmów odpowiadających za przywracanie i podtrzymywania zdrowia. Często tzw. efektem dodatkowym jest utrata wagi, więc oprócz zdrowia poprawiamy również nasz wygląd.
W 2009 zdiagnozowano u mnie miażdżycę tętnic wieńcowych i lekarze wysyłali mnie na natychmiastową operację poczwórnego „baypassu”. Zdecydowałem się jednak trochę poczekać i rozważyć wszelkie możliwe inne opcje.
Dieta dr Ewy Dąbrowskiej ma charakter głodówki leczniczej, stosowanej od 2 do 6 tygodni. Dieta ta jest oparta na spożywaniu surowych i nisko przetworzonych produktów roślinnych, odpowiednio wybranych warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym i niespożywaniu białka i tłuszczu. W czasie postu zabronione jest również spożywanie alkoholu, picie kawy i mocnej herbaty, napojów słodzonych. Dieta warzywno-owocowa dostarcza organizmowi max. 600 - 800 kcal na dobę. Organizm przechodzi wtedy na odżywianie wewnętrzne, a przerwanie dostarczania organizmowi białka i tłuszczu, skutkuje zużywaniem własnych, zwyrodniałych białek, tłuszczu oraz złogów. Uruchamiają się procesy zwiększające odporność, uaktywniają się mechanizmy regeneracji, cofają się zwyrodnienia i procesy zapalne, co skutkuje ustępowaniem wielu chorób przewlekłych. Dieta bogata w enzymy, mikroelementy i witaminy, korzystnie alkalizuje i odtruwa organizm, wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy oraz przywraca równowagę przemiany materii. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają one procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. Bardzo ważnymi elementami diety są naturalny zakwas buraczany oraz naturalne kiszonki – mają one charakter probiotyków. Dieta również przywraca komórkom wrażliwość na insulinę, przez to ma bezpośredni wpływ na cofanie się chorób z tzw. zespołu metabolicznego (nadwaga, nadciśnienie, miażdżyca). Po zakończeniu diety warzywno-owocowej zalecamy przejście na dietę opartą na warzywach, owocach, ziarnach, roślinach strączkowych z niewielkim dodatkiem produktów zwierzęcych – dieta zbilansowana - dieta długowieczności…
Aktywność fizyczna to niezbędny element diety dr Dąbrowskiej. Nasi trenerzy polecają szczególnie cenną aktywność na świeżym powietrzu np. marszobiegi, spacery brzegiem morza, nordic walking. W programie mamy również gimnastykę czy relaksujące sesje w strefie spa&wellness. Dzięki aktywności fizycznej szybciej pozbywamy się toksyn, chronimy mięśnie i zwiększamy spalanie zapasów tkanki tłuszczowej.