Dieta warzywno-owocowa ma charakter głodówki leczniczej, stosowanej od 2 do 6 tygodni.
Dieta ta jest oparta na spożywaniu surowych i nisko przetworzonych produktów roślinnych, odpowiednio wybranych warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym i niespożywaniu białka i tłuszczu.
W czasie postu zabronione jest również spożywanie alkoholu, picie kawy i mocnej herbaty, napojów słodzonych.
Dieta warzywno-owocowa dostarcza organizmowi max. 600 - 800 kcal na dobę.
Organizm przechodzi wtedy na odżywianie wewnętrzne a przerwanie dostarczania organizmowi białka i tłuszczu, skutkuje zużywaniem własnych, zwyrodniałych białek, tłuszczu oraz złogów.
Uruchamiają się procesy zwiększające odporność, uaktywniają się mechanizmy regeneracji, cofają się zwyrodnienia i procesy zapalne co skutkuje ustępowaniem wielu chorób przewlekłych.
Dieta bogata w enzymy, mikroelementy i witaminy, korzystnie alkalizuje i odtruwa organizm, wzmacnia własne, samoleczące mechanizmy oraz przywraca równowagę przemiany materii. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają one procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. Bardzo ważnymi elementami diety są naturalny zakwas buraczany oraz naturalne kiszonki – mają one charakter probiotyków. Dieta również przywraca komórkom wrażliwość na insulinę, przez to ma bezpośredni wpływ na cofanie się chorób z tzw. zespołu metabolicznego (nadwaga, nadciśnienie, miażdżyca).
Po zakończeniu diety warzywno-owocowej zalecamy przejście na dietę opartą na warzywach, owocach, ziarnach, roślinach strączkowych z niewielkim dodatkiem produktów zwierzęcych – dieta zbilansowana - dieta długowieczności…
Polecam
dr Paweł Zalicki
Współwłaściciel Neptuno Resort & Spa